Bleach Journal: At My Most Beautiful

Cerita klasik untuk masa depan

Zakat fitrah

with 2 comments

Minggu lepas, selesai solat tarawikh (seperti selalu aku buat lapan rakaat dan witir).  Aku berkesempatan membayar zakat fitrah untuk tahun ni kat Masjid Besi.  Kadar fitrah untuk tahun ni di Putrajaya adalah RM7.00 seorang.  Jadi aku membayar RM21.00 untuk aku sekeluarga.  Alhamdulillah.

Daripada Ibnu Abbas Radhiallahu ‘Anhu berkata, Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:

Diwajibkan zakat fitrah, untuk membersihkan orang yang mengerjakan puasa dari perkataan yang sia-sia dan perkataan yang buruk, dan juga untuk menjadi makanan orang-orang miskin, oleh itu sesiapa yang menunaikannya sebelum hari raya maka ia menjadi zakat fitrah yang maqbul, dan sesiapa yang menunaikannya sesudah sembahyang hari raya maka menjadilah ia sedekah biasa seperti sedekah-sedekah sunat yang lain”.

Advertisements

Written by pitt

September 2, 2010 at 12:00 pm

Iftar di luar

leave a comment »

Pada hari Khamis lepas, aku, Julia dan Sofea telah berbuka puasa di Bayou kat Alamanda.  Buffet Ramadhan RM39.00 sorang.  Pada mulanya Julia merancang dengan dua orang staffnya untuk berbuka di situ, tetapi pada minit akhir hanya kami bertiga sahaja yang berbuka.  Masing-masing ada hal yang tidak dapat dielakkan.  Oleh kerana Julia telah buat reservation, maka kami perlu hadir ke sana.

Lauk-pauk yang dihidangkan menyelerakan.  Berbuka sedikit dahulu, kemudian aku terus ke surau untuk solat Maghrib.  Selesai solat, aku sambung balik makan.  Macam-macam ada! Kambing bakar, tempura, mee rebus, spaghetti tomyam dan lain-lain lagi.

______________________________________

Pihak OUM telah menganjurkan majlis iftar staff kumpulan Meteor.  Seperti biasa, sumbangan raya dan zakat diberikan.  Ada dua persembahan nasyid, tazkirah dan bacaan al-Quran.  Aku & rakan-rakan telah mempersembahkan sebuah lagu nasyid kepada tetamu yang hadir.  Solat Maghrib, Isyak dan terawih berjemaah telah diadakan.  Kali ini, jamuan nasi minyak kepada semua yang hadir.

______________________________________

Shahril telah sudi menjadi tuan rumah untuk pot luck iftar tahun ini.  Staff tempat aku bekerja saban tahun akan membuat majlis iftar, samada secara pot luck atau makan buffet.  Tahun ni Julia telah membuat ikan kembung rebus + air asam.  Ada rakan-rakan yang menyumbangkan ayam golek, ulam-ulaman, kuih-muih dan sebagainya.  Majlis iftar selesai lebih kurang jam 9.30 malam.

______________________________________

Tahun ini, Cik Aman dan Cik Ana telah merancang berbuka puasa di Dewan Perdana Felda.  Kami tiba pada jam 7.15 malam.  Yang membuatkan aku teruja adalah kerana meja makan aku berdekatan dengan gerai kambing golek.  Hahahaha…  Di sini hidangan sebanyak 88 jenis makanan.  Tapi tak semua aku makan.  Makanan di Felda ni memang mantap dan tidak mengecewakan.  Pelbagai masakan kampung dihidangkan.  Jam 9.30 malam, kami pulang ke rumah dengan kekenyangan.

Mohon maaf gambar tak der, sebab sibuk mencuba pelbagai jenis masakan. Hahahahaha…

Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas kurniaan rezekiNya.

Written by pitt

August 23, 2010 at 1:52 pm

PC oh PC!

leave a comment »

Dah 3 hari PC aku kat ICT department, pasai kena virus.  Dah tahap kronik dan perlu diformat baru.  Tadi aku call depa tanya dah siap ka belum? “Dah siap, hang boleh mai ambik.” jawab seseorang dari ICT.  Sekoyong-koyong aku naik ambik dan bawak turun dari level 3.  Bila dah selesai pasang PC kat workstation aku tu, aku on dan belek2 la apa yang patut. Hmm…kena install beberapa application lain.  “Mun, mintak tolong connect dgn network, install virtua, MO2007, bla…bla….bla”, pinta aku kat Mun.

_____________________________

“Pitt depa tak format pun PC hang ni.  Virus banyak lagi ni!”, tegas Mun.  “Depa cuma reinstall ja”, sambung Mun lagi tanpa aku minta penjelasan lanjut.

“Hang buat la apa yang patut, janji ok”, balas aku.

Nasib baik hari ni, Shahril cuti boleh la aku menggunakan PC kat tempat dia untuk membuat kerja.

Written by pitt

August 19, 2010 at 10:19 am

Iftar di rumah mentua

leave a comment »

Sabtu lepas, lepas bekerja aku ke rumah mentua untuk berbuka puasa dengan mentua dan adik ipar.  Majlis disertai juga oleh Cik Aman dan family dari Setiawangsa.  Julia masak daging salai dan keli masak lemak (pakej segera dari frozen mart).  Ditambah lagi dengan bubur lambok dan pengat pisang dari gerai Che Ida.  Juga kuih buah melaka kegemaran aku.  Cik Aman membawa mee goreng dan bubur lambok Kampung Baru sebagai juadah tambahan.  Kami berbuka dengan santai sambil berbual-bual.  Cik Aman memang rapat dengan kami sekeluarga.  Orangnya mudah dibawa berbincang dan cool. Rancangan untuk iftar di Dewan Felda dibincang bersama dan masing-masing bersetuju dengan tarikh 22hb Ogos yang dipilih oleh Cik Ana.

Jam 10.30 malam kami pulang semula ke Putrajaya.  Alhamdulillah, syukur kerana dapat meluangkan masa berharga bersama keluarga untuk iftar ini.

Written by pitt

August 16, 2010 at 3:42 pm

EPL musim 2010/11 bermula malam ni

leave a comment »

Captain Marvel Steven Gerrard (picture courtesy by Dailymail UK)

Malam ni perlawanan pertama untuk minggu pertama EPL musim 2010/11 akan bermula.  First game at 7.40 pm, between Tottenham Hotspurs vs Man City.  Nampak gaya game ni tak dan nak tengok pasai sibuk dengan berbuka posa dan maghrib di rumah mentua di Kelana Jaya.  Jojo tak subscribe sports channel.  Aku cuba tengok game Aston Villa vs West Ham pada jam 9.55pm kat rumah malam ni.

Perlawanan yang dinanti-nantikan oleh aku tentunya melibatkan pasukan yang aku sokong sejak dulu lagi, Liverpool.  Depa akan menyambut kunjungan team yang disokong oleh Gohok, Arsenal.  Boleh layan game ni lepas terawih.  Super Sunday ni pada jam 10.55pm. Good luck to Roy Hodgson & the team.

Written by pitt

August 14, 2010 at 1:00 pm

Ayam golek Nara

leave a comment »

Selepas mengambil Wani di Kolej Kejururawatan PPUM pada petang semalam, aku singgah beli ayam golek Nara kat Pantai Dalam.  Masa aku sampai orang dah ramai beratur walaupun dalam hujan renyai-renyai.  Aku parkir kereta di susur jalan dan terus menyertai line.  Tengok harga, masih tak berubah macam tahun lepas.  Walaupun dok kecoh harga ayam melambung, tapi depa tetap juai pada harga RM18 seekor. Menunggu tak lama, terus sampai giliran aku.  Selepas membayar, aku terus bergerak ke kereta dan memandu meredah hujan di petang Ramadhan ini.

Malam tu kami sekeluarga berbuka puasa dengan beberapa jenis hidangan.  Alhamdulillah, terima kasih kepada Allah yang memudahkan urusan hamba mu pada hari ini dan mengurniakan kemurahan rezeki.

___________________

Hujan masih renyai-renyai di luar, Sabri tak balas pulak SMS aku.  Aku masuk kereta dan menghidupkan enjin.  Kemudian terus telefon Sabri.  “Kalau ke Masjid Besi nak la saya, boleh parking kat basement, tak kena hujan”,  ujar Sabri.  “OK” aku jawab ringkas dan meminta dia menunggu di rumah, aku akan menjemput dia.  Malam ni kami solat isyak dan terawih diimamkan oleh imam dari Syria.  Macam malam sebelum tu, kami buat lapan rakaat jer dan disudahi dengan sunat witir.

Lepas solat terawih, kami bergerak ke Restoran Ali Maju untuk supper.  Jam hampir 12, aku baru sampai ke rumah.  Esok nak kerja….

Written by pitt

August 14, 2010 at 11:33 am

Berterawih di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

leave a comment »

picture courtesy from http://www.islam.gov.my

Usai berbuka puasa malam tadi, aku bersolat isyak dan terawih di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (juga dipanggil orang sebagai Masjid Besi).  Ini adalah kali pertama aku menjejakan kaki ke sini lantaran kesibukan atau kadang-kadang buat-buat sibuk.   Julia tidak ikut serta kerana kakinya terseliuh di pejabat pada hari pertama puasa.

Alhamdulillah, malam tadi dapat menunaikan solat sunat terawih dan witir dengan tenang.  Solat terawih diimamkan oleh imam yang didatangkan khas dari Timur Tengah.  Bacaannya begitu baik dan ketika imam membacakan ayat Amana rasul (dari surah al-Baqarah). Ingatan terhadap arwah mak yang selalu membaca ayat ni setiap kali lepas solat menjelma.  Selesai 8 rakaat sunat terawih, aku berpisah dari jemaah untuk menunaikan sunat witir sendirian.

Selepas tu, aku ke Restoran Haji Tapah di Presint 15 untuk menikmati supper bersama Sabri, Fadzilah, abang Fadzil dan kak Kamaliah.  Sekeping tosei dan dua gelas nescafe tarik sudah cukup untuk aku.  Hehehehe…

picture courtesy from syarq.wordpress.com

Written by pitt

August 13, 2010 at 9:26 am