Bleach Journal: At My Most Beautiful

Cerita klasik untuk masa depan

Archive for the ‘Bola sepak’ Category

Liverpool oh Liverpool!

leave a comment »

Minggu lepas dan minggu ni amat thrill bagi penyokong-penyokong Liverpool.  Macam-macam drama berlaku.  Aku tak mau ulas lanjut sebab cerita tentang Liverpool ni bersepah kat internet.  Apa-apa pun aku & penyokong Liverpool lain mengharapkan ‘at the end of the storm, is a golden sky’.

You’ll never walk alone.

 

Advertisements

Written by pitt

October 11, 2010 at 4:59 pm

Eid mubarak 1431 hijrah

leave a comment »

Aku dan family telah pulang ke kampung halaman yang jauh nun di utara Semenanjung Malaya…mana lagi kalau bukan Langkawi.  Tahun ni giliran cuti di pejabat adalah seminggu sebelum raya, jadinya pada Sabtu 11hb September, kami telah pulang ke Langkawi dengan menaiki Air Asia.

Sepanjang berada di Langkawi, kami dapat bekumpul dengan ayah dan keluarga untuk menikmati iftar.  Di samping itu, persiapan raya juga dilakukan berperingkat-peringkat.  Kaum keluarga membuat ketupat, memasak rendang, dan sebagainya.  Julia mengambil kesempatan ini membuat biskut cornflakes dan kek buah.

Pagi Raya Pertama, kami beraya dan bermaafan sebelum keluar ke masjid menunaikan solat sunat Aidilfitri.  Seusai solat, kami menziarahi pusara mak, tok dan tokwan.

Di rumah, kami telah berhimpun dan bergambar.  Tahun ni, Anas dan keluarga balik ke Langkawi pada hari ketiga.  Abg Hilmi tidak dapat cuti kerana bertugas.

Kami pulang ke Putrajaya pada hari kedua, penerbangan Air Asia pada sebelah malam.  Kepulangan kami disambut oleh Steve.

Pada hari raya ketiga, kami pulang ke Kelana Jaya dan menziarahi pusara ayah mentua.  Kemudian, meneruskan perjalanan menziarahi saudara yang sakit di Hospital Sg Buluh.

Sebelah petang, kami menziarahi Jep dan mentuanya di Gombak.  Hampir Asar, kami tiba di rumah mak mentua.  Sepanjang minggu ini, aku dan Julia akan tinggal di rumah mentua kerana taska Sofea masih lagi bercuti.  Kami meminta mak mentua menjaga Sofea untuk tempoh seminggu ini.

Aidilfitri kali ini memang meriah, terutama di Langkawi.  Menerima kunjungan saudara, jiran dan kawan-kawan.  Kami juga berkesempatan menziarahi keluarga di sekitar Langkawi.

Raikan Aidilfitri selama sebulan.  Eratkan silaturrahim sesama kita.  Tingkatkan ketakwaan kepada Allah.

Written by pitt

September 13, 2010 at 9:16 am

Posted in Bola sepak, Family, Langkawi, Nilai hidup

Tagged with ,

EPL musim 2010/11 bermula malam ni

leave a comment »

Captain Marvel Steven Gerrard (picture courtesy by Dailymail UK)

Malam ni perlawanan pertama untuk minggu pertama EPL musim 2010/11 akan bermula.  First game at 7.40 pm, between Tottenham Hotspurs vs Man City.  Nampak gaya game ni tak dan nak tengok pasai sibuk dengan berbuka posa dan maghrib di rumah mentua di Kelana Jaya.  Jojo tak subscribe sports channel.  Aku cuba tengok game Aston Villa vs West Ham pada jam 9.55pm kat rumah malam ni.

Perlawanan yang dinanti-nantikan oleh aku tentunya melibatkan pasukan yang aku sokong sejak dulu lagi, Liverpool.  Depa akan menyambut kunjungan team yang disokong oleh Gohok, Arsenal.  Boleh layan game ni lepas terawih.  Super Sunday ni pada jam 10.55pm. Good luck to Roy Hodgson & the team.

Written by pitt

August 14, 2010 at 1:00 pm

Final WC 2010

leave a comment »

Akhirnya dah dinobatkan Sepanyol sebagai juara Piala Dunia edisi 2010 di Africa Selatan.

…………………..

Mula-mula aku support team Argentina, tapi kalah di suku akhir kepada German.  Bila final aku support Belanda, kalah jugak.

Demam dah kebah. Hidup aku kembali normal.  Tak lama lagi layan EPL pulak.  Liverpool di bawah kendalian Roy Hodgson.  Benitez dah menamatkan kontrak ‘mutual consent’ dgn Liverpool.  Come on Liverpool, YNWA!

Written by pitt

July 13, 2010 at 4:19 pm

Team mana aku nak support nih?

leave a comment »

12hb Julai 2010 akan berlangsung final WC 2010 antara Belanda dengan team samada Germany atau Spain.  Belanda dah menang pagi tadi selepas mengalahkan Uruguay…bye bye Forlan, dengan jaringan 3-2.

Dalam kesibukan WC nie depa ari-ari dok cerita tentang keletah si sotong bernama Paul tu.  Sotong tu memilih Spain mengatasi Gemany.  Aku tak percaya perkara tahyul ni.  Sekadar hiburan boleh la.  Ada jugak yang mengkhabarkan perlawanan WC kali ni diatur oleh bookie.  Insiden seperti bola masuk tidak dikira gol (jaringan Lampard semasa England tumpas kepada Germany).  Tampanan Suarez semasa cubaan jaringan gol oleh pasukan Ghana.  Bunyi vuvuzela yang bingit (FIFA kata nak kaji pengharaman….wahai encik Blatter, WC 2010 dah nak masuk final dah…tak abih kaji lagi ka?).  bintang-bintang seperti Messi dan Rooney yang tidak menjaringkan gol, dan pelbagai lagi peristiwa kat South Africa tu.  WC 2010 telah mengurangkan tense mengenai hal ehwal politik yang entah apa-apa, krisis ekonomi di Eropah, perang di Afghanistan dan macam-macam lagi.

WC 2010 kali ni pun bagi aku kurang best dengan kurangnya jaringan gol. Bola yang entah apa-apa direka oleh Adidas.

Ayuh, warga bola mari kita raikan final pada 12hb Julai nanti.  Aku pilih team Belanda untuk memenangi WC 2010 kali ni.

Written by pitt

July 7, 2010 at 6:38 pm

I’m crying for you….Argentina…

leave a comment »

Dowh! Argentina kalah plak masa quarter final ari tu. Kena belasah dengan orang muda Jerman. 4-0 pulak tu…bukan sikit anak tu.  Masa kejadian, aku kat INTURA Sg Petani.  Nasib baik bleh layan kat TV2 secara live.  Nasib tak baik….team kegemaran aku kalah!

Written by pitt

July 7, 2010 at 6:23 pm

Demam belum kebah

with 2 comments

World Cup 2010 dah hampir ke penghujung.  Keputusan di luar jangka seperti Perancis dan Itali gagal di pusingan pertama. England gagal ke suku akhir walaupun mereka adalah favourite team. Ghana melangkah ke suku akhir selepas menewaskan USA.  Aku adalah penyokong Argentina untuk World Cup kali ni.  Alhamdulillah, mereka telah berjaya ke suku akhir dan akan bertemu Jerman.  Ada yang mengatakan ini seperti perlawanan ulangan final 1990.  Bagi aku, itu adalah sejarah.  Sekarang ini, generasi emas Argentina sudah bersedia untuk melakar sejarah baru.  Aku optimis? Yup, aku memang optimis.

Written by pitt

June 29, 2010 at 10:16 am