Bleach Journal: At My Most Beautiful

Cerita klasik untuk masa depan

Iftar di luar

leave a comment »

Pada hari Khamis lepas, aku, Julia dan Sofea telah berbuka puasa di Bayou kat Alamanda.  Buffet Ramadhan RM39.00 sorang.  Pada mulanya Julia merancang dengan dua orang staffnya untuk berbuka di situ, tetapi pada minit akhir hanya kami bertiga sahaja yang berbuka.  Masing-masing ada hal yang tidak dapat dielakkan.  Oleh kerana Julia telah buat reservation, maka kami perlu hadir ke sana.

Lauk-pauk yang dihidangkan menyelerakan.  Berbuka sedikit dahulu, kemudian aku terus ke surau untuk solat Maghrib.  Selesai solat, aku sambung balik makan.  Macam-macam ada! Kambing bakar, tempura, mee rebus, spaghetti tomyam dan lain-lain lagi.

______________________________________

Pihak OUM telah menganjurkan majlis iftar staff kumpulan Meteor.  Seperti biasa, sumbangan raya dan zakat diberikan.  Ada dua persembahan nasyid, tazkirah dan bacaan al-Quran.  Aku & rakan-rakan telah mempersembahkan sebuah lagu nasyid kepada tetamu yang hadir.  Solat Maghrib, Isyak dan terawih berjemaah telah diadakan.  Kali ini, jamuan nasi minyak kepada semua yang hadir.

______________________________________

Shahril telah sudi menjadi tuan rumah untuk pot luck iftar tahun ini.  Staff tempat aku bekerja saban tahun akan membuat majlis iftar, samada secara pot luck atau makan buffet.  Tahun ni Julia telah membuat ikan kembung rebus + air asam.  Ada rakan-rakan yang menyumbangkan ayam golek, ulam-ulaman, kuih-muih dan sebagainya.  Majlis iftar selesai lebih kurang jam 9.30 malam.

______________________________________

Tahun ini, Cik Aman dan Cik Ana telah merancang berbuka puasa di Dewan Perdana Felda.  Kami tiba pada jam 7.15 malam.  Yang membuatkan aku teruja adalah kerana meja makan aku berdekatan dengan gerai kambing golek.  Hahahaha…  Di sini hidangan sebanyak 88 jenis makanan.  Tapi tak semua aku makan.  Makanan di Felda ni memang mantap dan tidak mengecewakan.  Pelbagai masakan kampung dihidangkan.  Jam 9.30 malam, kami pulang ke rumah dengan kekenyangan.

Mohon maaf gambar tak der, sebab sibuk mencuba pelbagai jenis masakan. Hahahahaha…

Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas kurniaan rezekiNya.

Advertisements

Written by pitt

August 23, 2010 at 1:52 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: